TworzymyGłos Regionu

reklama

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Wybieramy kubki i talerze jednorazowe

Piątek, 05 czerwca 2020 o 20:53, autor: 0
Wybieramy kubki i talerze jednorazowe

Nadchodzące lato to okres, w którym kawiarnie, restauracje przeżywają wzmożony ruch klientów. Gwałtownie rośnie wówczas zapotrzebowanie na jednorazowe talerze, kubki, sztućce. Na co zwracać uwagę kupując naczynia jednorazowe nie tylko do restauracji, ale na własny użytek? Jakie są ich zalety i wady? O tym wszystkim przeczytasz poniżej.


Dlaczego korzystamy z jednorazowych naczyń, kubków?


Odpowiedź na to pytanie jest prosta. Z wygody. Są one bardzo praktyczne, a w niektórych branżach jak gastronomia wręcz niezbędne. Jak inaczej mógłby funkcjonować rynek potraw na wynos? Również w domu, a raczej w ogrodzie podczas rodzinnego grilla, lub pikniku w lesie sprawdzą się idealnie. Możemy je zabrać na wycieczkę rowerem bez obaw, że obciążą nam plecak i potłuką się w drodze. O zaletach wspomnimy jeszcze pod koniec.


Z czego są wykonane jednorazówki?


Nie tylko moda na ekologię, ale również ścisłe przepisy regulują, z czego powinny być wykonane naczynia jednorazowe. Rok 2021 ma być pierwszym, w którym plastikowe kubki, talerzyki, sztućce, słomki mają zniknąć ze sprzedaży. Producenci jednorazówek nie mają więc wiele czasu, aby znaleźć ich bardziej ekologiczne odpowiedniki. 
Kubki PET coraz częściej będą zastępowane kubkami z trzciny cukrowej a dokładniej z bagassy. Dla niezorientowanym w temacie – bagassa to odpad z trzciny cukrowej. Ta jak wiadomo hodowana jest dla cukru. Podczas tłoczenia soku z rośliny, z której uzyskuje się cukier powstaje odpad. Dawniej trafiał on do spalenia. Odkrycie nowego zastosowania dla bagassy sprawiło, że obecnie staje się ona jednym na najpopularniejszych surowców do produkcji jednorazowych kubków, talerzy. Jako ciekawostkę dodamy, iż naczynia wykonane z bagassy pomimo, że są pochodzenia rodzinnego, są bardzo odporne na wysokie temperatury i wodę. To sprawia, że w wielu sytuacjach sprawdzą się lepiej niż ich papierowe odpowiedniki. Papieru nie można np. używać w mikrofali i szybko mięknie, podczas gdy bagassa wytrzyma podgrzanie i mięknie o wiele wolniej. Bogaty wybór naczyń jednorazowych znajdziemy na stronie https://www.opakowanianawynos.pl/160-talerze-papierowe


Zalety i wady naczyń i sztuców jednorazowych



Do zalet z pewnością zaliczymy ceny jednorazowych kubków i talerzy. Ma to istotne znaczenie przede wszystkim dla lokali gastronomicznych. Plusem jednorazówek jest też bardzo mała ilość zajmowanego miejsca oraz ich niska waga wobec tych ceramicznych i metalowych.

Przechodząc do wad jednorazówek nie można nie wspomnieć o tym, iż część z nich jest mało ekologiczna. Dlatego decydując się na ich zakup, wybierajmy wersje papierowe i PLA (bioplastik). Jeśli użytkujemy
kubki PET, pamiętajmy, aby wyrzucać je do odpowiednio oznaczonych pojemników, skąd trafią do recyclingu. Dzięki temu duża część surowca wróci do produkcji innych przedmiotów. Dodatkową zaletą naczyń papierowych jest ich naturalna biodegradacja. Nawet jeśli nie zostaną przetworzone, dość szybko rozłożą się same, czego nie można powiedzieć o ich plastikowych odpowiednikach. Ostatnia wada, o której warto wspomnieć to ograniczona wytrzymałość. Kupując kubki PET, warto sprawdzić ich odporność na wysokie temperatury. Problemów mogą dostarczyć również sztućce. Zwłaszcza plastikowy nóż i widelec nie są zbyt trwałe i warto mieć ich zawsze spory zapas.

 

REKLAMA
POLECAMY
REKLAMA

Komentarze (0)

avatar

Do tej wiadomości nie został dodany żaden komentarz
Opisz szczegółowo, co jest niewłaściwe w komentarzu, który chcesz zgłosić do moderacji

Czy wiesz, że blokując reklamy blokujesz rozwój portalu zw.pl? Dzięki reklamom jesteśmy w stanie informować Cię o wszystkim, co dzieje się w naszym regionie. Dlatego prosimy - wyłącz AdBlock na zw.pl