Święto Szparaga to wydarzenie organizowane już po raz drugi na terenie gminy Przemęt.
- To wydarzenie organizowane jest w celu promowania szparaga jako naszego towaru. Chcemy także pomóc producentom tego warzywa. Kto wie, może w przyszłości uda się szparagi uczynić produktem regionalnym - mówiła wójt gminy Przemęt, Dorota Gorzelniak.
Podczas konferencji naukowej zorganizowanej w restauracji Stara Mleczarnia w Mochach, która otwarta była dla wszystkich mieliśmy możliwość wysłuchania różnych wykładów. Jednym z ciekawszych był niewątpliwie wykład prof. dr hab. Mikołaja Knaflewskiego, specjalisty w dziedzinie biologii i uprawy szparaga, który jest konsultantem m. in. w takich potęgach szparagowych jak Chiny.
- Produkcja szparaga na terenie gminy Przemęt ma się tak dobrze głównie dlatego, że mamy tu do czynienia z lekkimi glebami odpowiednimi do uprawy tych warzyw - mówił Mikołaj Knaflewski.
Święto szparaga w Mochach zostało połączone z Dniem Dziecka więc nie mogło zabraknąć atrakcji dla najmłodszych.
Punktem obowiązkowym podczas wydarzenia były stoiska kół gospodyń wiejskich, gdzie spróbować mogliśmy potraw przyrządzanych na bazie szparagów.
Jak mówi wójt gminy Przemęt, Dorota Gorzelniak: “obserwujemy wzrost zainteresowania szparagami w województwie a także poza nim. Przemęt kojarzony jest już nie tylko z Cystersami ale i z produkcją właśnie tych warzyw”.
Zapraszamy państwa do obejrzenia galerii oraz materiałów wideo.
Dla przyszłych konsumentów szparaga mamy jedną radę. Jak mówi prof. Mikołaj Knaflewski: “szparagi bez względu na to czy są białe, zielone czy fioletowe, najlepsze są świeże”.
(Iks / foto: Julka, wideo: Koper)